Upload +

人情味的搖滾!Aqua Timez!

文章內容與本站無關,如有疑問,歡迎向本站查詢。

話說最近一套小弟幾歡喜嘅動畫「銀魂」推出左首新嘅片尾曲,「最後までII」,是由日本經典BAND「Aqua Timez」全力呈獻!

要我形容Aqua Timez嘅形像,離不開熱血同正能量,彷似陽光一般驅散陰霾,係佢地最早期為人熟悉嘅「決意の朝に」一曲可以完全體會得到。

佢地嘅歌都離不開人嘅喜、怒、哀、樂情感,正因為咁,佢地每一首作品都充滿住滿滿嘅人情味,令唔少聽眾都跟歌曲有所共鳴,加上主音:太志,獨特嘅聲線令每一首歌都好似有住靈魂一般。

返返尼今次所講嘅依首「最後までII」,正所謂有2必有1,回想起當初小弟認識Aqua Timez嘅一首歌,正正就是「最後まで」!

好似無論發生咩野不如意,只要聽到依首歌就會充滿住力量一樣當中最喜歡嘅幾句:

 

價值ってなんだろう 負けってなんだろう

(價值是什麼 失敗是什麼)

正解ってなんだろう  間違いってなんだろう

(什麼才是正確答案 什麼又是大錯特錯)

才能ってなんだよ  そうゆう時にはいつだって

(才能是什麼 什麼時候又是所謂的時機已到)

 

有時一件事正正就係因為鑽左牛角尖,至會令人苦惱,不斷時刻反問自己,再問問自己係咪已經遠離左初衷?清晰返目標嘅時候,你就會重新得到力量去向前邁進!

來到第二集,究竟又有咩啓示呢?要去相比「1」同「2」,後者明顯顯得比較孤單,不過卻少左果份做咩都要人陪住嘅稚氣,多左份瀟灑,好似佢chorus所講:

 

神様にお願いしちゃだめだよ

(向神明討告是沒有用的)

汗かいて べそかいて

(流著汗 擦擦眼淚)

もうダメかもって思うまで 走ってみよう

(直到自己極限之前都要繼續走下去!)

 

稱得上話堅持,都明白係一場生存遊戲,或者係「1」所陪住你嘅那個他,係「2」嘅時候己經離開左堅持嘅道路,又可能已經係名為「成功」嘅終點等緊你。

無論點都好,都希望大家唔好放棄!直到斷氣一刻!!!!!

【最後までII】

Login with Facebook

Not yet reviewed by any member. You can be the FIRST one to write a review.

Follow Us:

Recent Event

Top Bloom

Copyright by 2014 © DFA.